Удосконалення державного управління у сфері поводження з твердими побутовими відходами - Krynychna, I. P.; Khozhylo, I. I.; Kostenko, V. O. (Аспекти публічного управління, 2017)
Стаття присвячена дослідженню складної соціально-економічної проблеми поводження та утилізації твердих побутових відходів в Україні. Наведено приклад трагічних соціальних та екологічних наслідків несвоєчасного вирішення цієї проблеми. Доведено необхідність проведення подальших наукових досліджень цієї проблематики у галузі державного управління. Висвітлено сучасний критичний стан експлуатації і функціонування полігонів твердих побутових відходів та несанкціонованих сміттєзвалищ, розглянуто ключові загрози екологічній безпеці у цій сфері. Встановлено практичну відсутність роздільного збирання твердих побутових відходів в Україні та необхідність популяризації культури поводження зі сміттям серед населення. Вказано на негативні наслідки для навколишнього середовища та здоровʼя людей функціонування сміттєспалювальних заводів. Зазначено, що сміттєпереробна галузь в Україні знаходиться сьогодні на етапі становлення і вважається перспективною з точки зору інвестування. Наведено огляд проектів зі створення сміттєпереробних підприємств, які впроваджуються або плануються до впровадження на території України. Проаналізовано передовий європейський досвід поводження з твердими побутовими відходами. Розглянуто перспективи розвитку сміттєпереробної галузі в Україні в контексті залучення іноземних інвестицій із залученням сучасних технологій. Доведено необхідність створення державної стратегії поводження з відходами.