Напрями вдосконалення організаційної структури державного управління у сфері екології на регіональному рівні - Matyushenko, O. I.; Nadyuk, Z. O. (Аспекти публічного управління, 2017)
У статті досліджується організаційна структура державного управління в екологічній сфері. На підставі проведеного аналізу виявлено, що в Україні відсутня єдина (типова) структура підрозділу обласної державної адміністрації, який здійснював би державне управління в екологічній сфері. Також констатовано, що створення і реорганізація відділів, секторів на рівні департаментів/управлінь є хаотичними, безсистемними і, вочевидь, продиктовані різними причинами (фінансовими, індивідуально-психологічними, корупційними та ін.), а не змістовним наповненням (логікою діяльності) і структурною підзвітністю вищого управлінського рівня. Запропоновано авторську організаційну структуру Департаменту екології і природних ресурсів обласної державної адміністрації. У його структурі окремо виділено Управління забезпечення діяльності Департаменту. Здійснено порівняння організаційної структури Міністерства екології і природних ресурсів України з пропонованим нами Департаментом екології і природних ресурсів обласної державної адміністрації на предмет відповідності управлінської вертикалі. Розроблено типовий штатний розпис і внутрішньоструктурне підпорядкування Департаменту екології і природних ресурсів обласної державної адміністрації.