Імплементація принципів підходу community-led local development під час формування регіональної системи підтримки проектів місцевого розвитку в Україні - Udod, Y. G. (Аспекти публічного управління, 2017)
У статті подано стислу характеристику підходу Community-led local development (місцевий розвиток під керівництвом громади, CLLD) та основні цілі його застосування в Європейському Союзі. Здійснено періодизацію становлення ініціатив на підтримку місцевого розвитку в ЄС. Подано еволюцію принципів підходу до місцевого розвитку, що керується громадою, і визначено основні принципи методу LEADER і його імплементації під час реалізації CLLD-підходу, які можна застосувати в Україні. З урахуванням положень Європейського економічного і соціального комітету (EESC) щодо подальшого поширення CLLD-підходу визначено п’ять тенденцій, які необхідно враховувати під час формування регіональної системи підтримки проектів місцевого розвитку в Україні. Надано характеристику сучасному етапу реалізації CLLD-підходу, зокрема, діяльності Європейської мережі розвитку сільських районів (The European network for rural development, ENRD), що приділяє велику увагу поширенню найбільш ефективних практик CLLD і встановленню партнерських відносин між громадами та територіями, де підхід реалізується. Встановлено зв’язок між підходами Community-led local development та Community-driven development (місцевий розвиток за ініціативи громади, CDD), що підтримується Світовим банком.