Імплементація міжнародного досвіду державного регулювання страхування ризиків будівельної діяльності в Україні - Melko, V. L. (Аспекти публічного управління, 2017)
Розкрито основні пріоритети розвитку галузі будівництва; окреслено відмінні риси, притаманні процесу будівельної діяльності. Доведено, що один із вирішальних факторів впливу на будівельну галузь є ефективність державного регулювання. На основі аналізу стану будівельної галузі в Україні виокремлено завдання, механізми та проблеми державного управління у сфері будівництва. Визначено першочергові зав- дання, які стоять перед органами державного регулювання у сфері будівництва: спрощення та вдосконалення адміністративних процедур видачі дозвільної документації; посилення контролю за дотриманням будівельних та екологічних норм; розширення можливостей для державно-приватного партнерства у процесі будівництва важливих соціально-економічних об’єктів; розширення сфери застосування фінансово-кредитних механізмів забезпечення будівництва та управління об’єктами нерухомості; активніше застосування механізмів страхування для забезпечення захисту від ризиків, які притаманні галузі будівництва. Охарактеризовано нормативно-правові акти, що регулюють відносини у сфері будівельної діяльності. Наголошується, що будівельна сфера підпорядкована різноманітним природним, технологічним, організаційно-управлінським чинникам, які викликають небезпеку появи різноманітних ризиків в усіх учасників будівничої діяльності. Пропонується віднести страхування будівельних ризиків до обов’язкових видів страхування. На основі аналізу міжнародного досвіду державного регулювання страхування ризиків будівельної діяльності визначено можливості його застосування в Україні.