Проблемні питання реалізації податкової реформи в Україні - Lepekha, A. V. (Аспекти публічного управління, 2017)
У статті аналізуються вектори податкової реформи, яка за вектором розвитку реформ, визначених Стратегією сталого розвитку «Україна – 2020», є пріоритетним завданням. Показано, що існуюча податкова система України характеризується наступними негативними рисами: фіскальною спрямованістю, що є лейтмотивом більшості змін, які вносяться до податкового законодавства; складністю і суперечливістю нормативно-правових актів з питань оподаткування; витрати на адміністрування окремих податків є більшими порівняно з доходами бюджету, що формуються за рахунок їх справляння; механізм митно-тарифного регулювання не дає можливості оперативно реагувати на зміни кон’юнктури світового ринку та структури економіки в Україні. Наслідком цього є породження системних проблем у податковій сфері, які залишаються невирішеними протягом привалого часу. Основні з них це: податкова заборгованість платників перед бюджетом та державними цільовими фондами; широкомасштабне ухилення від оподаткування; бюджетна заборгованість з відшкодування податку на додану вартість; нерівномірне податкове навантаження, внаслідок чого найбільше податкове навантаження покладено на законослухняних платників, позбавлених податкових пільг. На думку автора, назрілою є потреба у комплексному перегляді підходів до питань оподаткування, розробці податкового законодавства, що відповідає довготривалій стратегії розвитку, спроможного стимулювати відповідні процеси економічного зростання.