Державне управління впровадженням обов’язкової накопичувальної пенсійної системи в Україні - Vereshchak, V. M. (Аспекти публічного управління, 2017)
У статті розглянуті способи державного управління системи обов’язкових пенсійних накопичень в Україні. Розглянуто нормативно-правові акти у сфері пенсійного забезпечення. Проаналізована схема виникнення та руху обов’язкових пенсійних накопичень і роль в ній процесів управління. На думку автора, в досліджуваній сфері державне управління означає вплив держави (в особі державних органів) на систему формування та інвестування коштів пенсійних накопичень, яка містить економічні об’єкти, самі процеси, осіб, які беруть участь в них. Проаналізовано алгоритм створення Накопичувального пенсійного фонду. Автор доводить, що державне управління здійснюється, аби надати процесам організований характер, упорядкувати дії суб’єктів і учасників цієї системи, забезпечити дотримання законів, відстоювати державні та громадські інтереси. На думку автора, механізм виникнення і руху коштів пенсійних накопичень вимагає постійних управлінських рішень. Його функціонування знаходиться під контролем не тільки з боку держави, а й інших суб’єктів і учасників накопичувальної системи.