Розвиток європейської державної (публічної) служби: від модернізації до постмодернізації - Onufriienko, O. V. (Аспекти публічного управління, 2016)
У пропонованій статті охарактеризовано сучасний стан міждисциплінарної теорії модернізації як такої та описано специфіку її застосування у дослідженнях з державного управління (як зарубіжних, так і вітчизняних). Проаналізовано концепцію постмодернізації як найсучаснішого варіанта модернізаційної теорії. Узагальнено наявні тематичні дослідження, присвячені різним аспектам реформування публічної служби в державах-членах ЄС, виявлено спільне й особливе в тенденціях їх розвитку. На основі здобутих результатів описано специфіку розвитку європейської публічної служби у її співвідношенні з концептами теорій модернізації та постмодернізації й окреслено перспективи подальших досліджень у визначеному напрямку. Зокрема, доведено, що новим магістральним постмодерністським трендом стає утворення у структурі публічної служби гібридних агенцій, які поєднують ознаки інститутів громадянського суспільства та державних органів. Обґрунтовано, що конвергенція громадянського суспільства та держави відбувається у провідних європейських країнах на всіх її рівнях: інституційному (створення квазіавтономних неурядових організацій, залучення інститутів громадянського суспільства до участі в державному управлінні), інструментальному (запозичення методів діяльності у приватного сектора), структурному (тяжіння до відкритих моделей держслужби), ціннісному, телеологічному тощо.