Реалізація політико-управлінського лідерства Уповноваженим Президента України з прав дитини - Derzhanovska, S. L. (Аспекти публічного управління, 2016)
У статті розглянуто механізми реалізації політико-управлінського лідерства Уповноваженим Президента України з прав дитини. Визначено основні функції та роль Уповноваженого Президента України з прав дитини як лідера, який просуває інтереси дітей, мотивує інших посадових осіб, які беруть участь у виробленні політичної волі та прийнятті рішень на державному рівні. Проаналізовано основні статистичні дані становища дитячого населення в Україні та виявлено, що виклики сьогодення досягли критичного рівня. Отже надзвичайно актуальним завданням державного управління є гарантування безпеки та благополуччя дітей як найбільш незахищеної верстви населення. З’ясовано, що удосконалення механізмів реалізації політико-управлінського лідерства у сфері безпеки та благополуччя дітей в Україні стає можливим завдяки чіткому та узгодженому визначенню спільної мети, принципів та напрямків подальшого розвитку зазначеної сфери. Встановлено, що посилення Інституту Уповноваженого Президента України з прав дітей має здійснюватися завдяки вдосконаленню організаційно-структурного механізму, консолідації зусиль та партнерства на національному рівні, розвитку співпраці з міжнародним співтовариством, включаючи спів-працю з Уповноваженими з прав дітей та Дитячими Омбудсменами різних країн світу з метою вивчення та впровадження найкращих практик.