Інститут президентства: проблема лідерства - Skic’, S. V. (Аспекти публічного управління, 2016)
Розглянуто етапи становлення президентства в Україні. З метою з’ясування оптимальної системи управління показано умови стабільного функціонування інституту президентства за президентської, змішаної та парламентарної форми республіки. Досліджено різні моделі політичних систем під кутом зору їхньої здатності забезпечити ефективність управлінської функції інституту президентства в Україні. З’ясовано, що розвиток політичного лідерства та формування організаційної культури в умовах побудови демократичної системи завжди супроводжується зіткненням формальних та неформальних структур політичної системи. Проаналізовано функціональні можливості інституту президентства та концептуальні засади розвитку лідерства та організаційної культури. Організаційну культуру розглянуто як теоретичний конструкт, який дає можливість вдосконалення діяльності інституту президентства. Автор аргументував, що це дозволить підвищити ефективність діяльності інституту президентства за рахунок опосередкованого впливу лідерства на результативність організаційного управління. Вияв лідерства та високої організаційної культури є важливою умовою посилення впливу інституту президентства в українському суспільстві.