Європейські стандарти доброчесної державної служби - Prudyus, L. V. (Аспекти публічного управління, 2016)
У статті досліджено європейські стандарти доброчесної державної служби. Встановлено, що створення системи доброчесної та професійної публічної служби відповідно до міжнародних стандартів і кращого світового досвіду є одним із основних напрямів реалізації Антикорупційної стратегії на 2014-2017 роки. Визначено сутність поняття доброчесність. Встановлено, що основою формування та розвитку доброчесності на державній службі України є європейські стандарти доброчесності та боротьби з корупцією, визначені у міжнародних договорах і угодах, які ратифіковані Україною. Доведено, що з урахуванням європейських стандартів для забезпечення доброчесної державної служби України застосовують механізми люстрації, запобігання конфлікту інтересів, дотримання етики поведінки, декларування майна, доходів, витрат та зобов’язань фінансового характеру державних службовців. Запропоновано для подальшого впровадження європейських стандартів доброчесності в Україні розробити новий Кодекс доброчесної поведінки публічних службовців та здійснити заходи, які передбачені Антикорупційною стратегією: ухвалити закон про захист осіб, які доброчесно повідомляють про корупційні правопорушення (викривачів); прийняти закон про проведення перевірок публічних службовців на доброчесність.