Форсайт як технологія проектування майбутнього: новітні механізми взаємодії публічної влади, бізнесу та громадянського суспільства - Kvitka, S. A. (Аспекти публічного управління, 2016)
У статті досліджуються теоретичні підходи до технології Форсайту та можливості її використання у посиленні взаємодії органів публічної влади, структур бізнесу та громадських інституцій щодо проектування майбутнього та організації спільних дій для його досягнення. Визначення форматів та механізмів стратегічного прогнозування є актуальною темою для України в умовах структурної суспільно-політичної та соціально-економічної кризи. Автор звертає особливу увагу на можливості поєднання зусиль різних секторів суспільства на регіональному та місцевому рівнях, що також є актуальним питанням з огляду на проблеми розвитку територій. У статті стверджується, що взаємодія влади, бізнесу та громадянського суспільства у реалізації Форсайт-проектів може вплинути на стратегічне планування розвитку територій і при цьому забезпечити прозору взаємодію громадськості, бізнесу та влади, поєднати зусилля всіх зацікавлених сторін (stakeholders). У будь-якому випадку взаємна дія всіх секторів суспільства дасть потужний поштовх досягненню позитивних цілей майбутнього і в економіці, і в публічній політиці, і в соціально-гуманітарній сфері. Автор також розглядає конкретні механізми та методи реалізації Форсайт-проектів, що використовуються у передових країнах, та можливості їх застосування в Україні.