Компаративний аналіз моделей координації діяльності прикордонних контролюючих відомств у провідних країнах світу та в Україні - Borysenko, O. P.; Borkut, O. V. (Аспекти публічного управління, 2015)
Стаття присвячена вивченню досвіду координації діяльності прикордонних контролюючих відомств у провідних країнах світу. Здійснено компаративний аналіз особливостей та механізмів координованого державного управління кордонами в різних країнах. Вивчено можливість запровадження такої практики в Україні. Розглянуто функції державних органів, які делегувалися повністю або частково митницям для прискорення товарообігу на кордоні. Досліджено взаємодію контролюючих служб іноземних держав та взаємодію органів фіскальної служби України з іншими державними органами. Викладено механізми спрощення процедури державного контролю товарів у пунктах пропуску через державний кордон України, напрями приведення такої процедури у відповідність до міжнародних стандартів. У статті розглянуто форми і методи оптимізації контрольних процедур на українському кордоні.