Адміністративно-територіальна реформа: досвід Польщі та напрацювання в Україні - Svitlychna, A. V.; Dzhos, D. S. (Аспекти публічного управління, 2015)
У статті окреслені основні напрями та результати польського досвіду проведення ад- міністративно-територіальної реформи в контексті євро-інтеграційної політики сусідньої держави. В основу трансформації місцевих органів влади та територіального устрою Поль- щі були покладені французька модель і власний історичний досвід. Експерти Ради Євро- пи визнали, що Польща вважається взірцем ряду адміністративних перетворень у Цен- трально-Східній Європі. Проведення адміністративно-територіальної реформи охопило всі сфери суспільства, починаючи від правової (закріплення змін на законодавчому рівні), закінчуючи адміністративною і соціальною (узгодження змін з населенням та доведен- ня результатів реформи до відома громадян). В результаті була створена держава нового типу, що служить громадянам. Грунтовне вивчення польського досвіду та його адаптація до українських реалій може стати запорукою успіху в проведенні адміністративно-тери- торіальної реформи. Авторами виділені основні напрацювання в Україні на шляху про- ведення реформ місцевого самоврядування, зокрема стосовно рівнів управління (громада, повіт, регіон) та їх повноважень. Більш ґрунтовного вивчення потребують дослідження соціальних аспектів проведення вітчизняної реформи та розробка заходів щодо подолання опору змінам з боку населення.