Правове регулювання реформ територіального публічного управління в Словаччині: основні напрями та проблемні аспекти - Ключкович, Анатолій; Дудінский, Владислав (Аспекти публічного управління, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз правового регулювання реформ територіального публічного управління в Словацькій Республіці. На основі функціонального підходу систематизовано ключові законодавчі акти, що визначали реформування місцевого й регіонального самоврядування, зміну адміністративно-територіального устрою, передачу повноважень, фіскальну децентралізацію та реорганізацію державного управління на місцях. Показано, що словацькі реформи реалізовувалися як багатовекторний процес, у межах якого поєднувалися інструменти деволюції, деконцентрації та централізованої координації. Акцентовано увагу на тих проблемних аспектах функціонування територіального публічного управління в Словаччині, які потребують подальшого правового вдосконалення. Особливу увагу приділено проблемам надмірної фрагментації муніципалітетів, обмеженої фінансової автономії самоврядування, нечіткого розмежування компетенцій і посилення вертикальної координації у межах адміністративних реформ. Попри формальне закріплення принципів субсидіарності та місцевої автономії, реалізація реформ не супроводжувалася повною відповідністю між обсягом переданих повноважень і ресурсними можливостями їх забезпечити на територіальному рівні. Зроблено висновок, що подальше вдосконалення системи територіального публічного управління в Словаччині потребує перегляду правових механізмів реформування з урахуванням інституційної, фінансової спроможності рівнів управління та політичних чинників впливу.