Спільні цінності як індикатор стратегічної адаптації публічного управління при розбудові систем розумного міста в умовах агломераційних центрів - Герасименко, Олена (Аспекти публічного управління, 2026)
Актуальність статті зумовлена необхідністю наукового осмислення ролі аксіологічних чинників у цифровій трансформації міського простору в контексті завдань сталого розвитку та євроінтеграційного поступу України. Автором актуалізується увага на вивченні спільних цінностей як визначального індикатора стратегічної адаптації систем публічного управління під час розбудови Smart City в межах агломераційних центрів з урахуванням сучасних викликів глобалізації та урбанізації. Метою дослідження є обґрунтування значення спільних цінностей як ключового індикатора стратегічної адаптації систем публічного управління при формуванні систем розумного міста в межах агломераційних центрів. Результати. Досліджено концептуальні засади переходу до людиноцентричної моделі врядування, де спільні цінності виступають аксіологічним фундаментом та критерієм ефективності управлінських трансформацій у великих міських агломераціях. Акцентовано увагу на важливості соціальної згуртованості та резильєнтності територій як результатів гармонізації інтересів держави, бізнесу та суспільства. Виокремлено наукові підходи до розуміння механізмів зворотного зв’язку, за яких міське середовище трансформується відповідно до потреб і поведінкових моделей мешканців, а не навпаки. В центрі уваги – вивчення питання утвердження демократичних цінностей та цифрової етики в діяльності публічних службовців та стейкхолдерів Smart City. Висновки. Дослідження ролі спільних цінностей у забезпеченні стратегічної адаптивності публічного управління є важливим інструментом розвитку сучасного врядування, що відображено у наукових працях вітчизняних та зарубіжних учених, присвячених адаптації муніципального управління до стандартів «розумного» та сталого розвитку в демократичних країнах світу.