Кіберстійкість та інтероперабельність як управлінські умови цифрової трансформації документообігу у системі оборонного управління України - Сікало, Максим (Аспекти публічного управління, 2026)
У статті досліджено цифрову трансформацію документообігу в оборонному секторі України як складову ширшої реформи публічного управління в умовах воєнного стану. Актуальність дослідження зумовлена зростаючою залежністю систем військового управління та адміністративних процесів від цифрових рішень, які мають функціонувати стабільно в умовах підвищених кіберризиків та забезпечувати узгоджену взаємодію між численними інституційними суб’єктами. У цьому контексті кіберстійкість та інтероперабельність розглядаються не як допоміжні технічні характеристики, а як базові управлінські умови, що визначають ефективність, підзвітність і масштабованість електронного документообігу в Міністерстві оборони України та Збройних Силах України. Метою статті є визначення управлінських умов, за яких електронний документообіг переходить від фрагментарних ІТ-рішень до елементу керованої та стійкої інституційної реформи. Отримані результати засвідчують, що зрілість цифрового діловодства доцільно оцінювати за трьома взаємопов’язаними вимірами: кіберстійкістю, інтероперабельністю та процесною ефективністю. Особливу увагу приділено якості даних, стандартизації метаданих, уніфікованим довідникам та ідентифікаторам, механізмам контролю доступу, забезпеченню безперервності сервісів і безпечному міждоменному обміну між класифікованими та некласифікованими середовищами. Запропоновано рамку управлінської зрілості, що поєднує технологічні рішення з інституційною відповідальністю та вимірюваними показниками результативності. У висновках наголошено, що перехід до кіберстійкої та інтероперабельної системи електронного документообігу є передумовою підвищення ефективності оборонного управління під час війни та основою післявоєнної модернізації. Стійка трансформація потребує інституційного закріплення відповідальності за процеси й дані, уніфікації інформаційних стандартів та переходу від ізольованих ІТ-проєктів до цілісної політики керованих цифрових змін.