Нормативний універсалізм як ілюзія порядку: від гасла 1789 року до глобальних режимів дотримання норм 21 століття - Ivanova, Svitlana (Аспекти публічного управління, 2025)
Анотація. Стаття присвячена критичному дослідженню феномену нормативного універсалізму в історичній та сучасній перспективі – від гасла 1789 року «один закон, одна вага і міра» до глобальних режимів дотримання вимог XXI століття (GDPR, ESG, ISO 37301, AI Act). Центральною проблемою статті є виявлення обмежень нормативних моделей, які припускають, що однорідність правил автоматично створює справедливу і чесну поведінку. У ході дослідження проводиться комплексний міждисциплінарний аналіз: (1) історичний і політичний огляд нормативних реформ з періоду Французької революції; (2) аналітичний огляд сучасних публікацій з управління комплаєнсом, організаційної етики та цифрового регулювання; (3) порівняння нормативних підходів з концепціями Е. Демінга, П. Сенге та О. Шармера; (4) порівняльний аналіз нормативізму 18-го та 21-го століть у структурованому вигляді. Результати показують, що сучасні системи регулювання, як і універсалістський проект XVIII століття, прагнуть до уніфікованої сфери відповідальності, але стикаються з фундаментальною суперечністю між формальною рівністю норм та фактичними культурними практиками. Емпіричні дослідження підтверджують: формальні елементи комплаєнсу пояснюють лише частину поведінки співробітників, тоді як фактична ефективність визначається культурою справедливості, довіри, сприйняття процедурної цілісності та внутрішньою мотивацією. Порівняння нормативних моделей з теоріями Демінга, Сенге та Шармера показало, що стійкі зміни можливі лише при переході від контролю до системного вдосконалення, від реакції до організаційного навчання та від бюрократичного «завантаження» до свідомих дій з майбутнього. Норма формує рамки, але культура та мотивація визначають реальність поведінки. Висновки підтверджують, що нормативні механізми, як у XVIII, так і в XXI столітті, не можуть забезпечити трансформацію без культурної та системної роботи. Сучасне дотримання норм може уникнути пастки «ілюзії порядку» лише тоді, коли воно інтегровано з підходами організаційного розвитку, системного мислення та етичної зрілості.