Впровадження інноваційних технологій для покращення ефективності публічного управління в контексті євроінтеграції України - Саприкін, В’ячеслав (Аспекти публічного управління, 2025)
Анотація. Актуальність. В умовах глобальних трансформацій та євроінтеграційного курсу України впровадження інноваційних технологій у систему публічного управління стає ключовою умовою підвищення ефективності, прозорості та стійкості публічних інститутів. Цифровізація забезпечує відкритість влади, оптимізацію управлінських процесів і розширення доступу громадян до якісних адміністративних послуг. Особливої ваги це набуває під час воєнного стану, коли технологічні рішення гарантують безперервність роботи органів влади та здатність виконувати їхні основні функції. Цифрова трансформація виступає важливим механізмом гармонізації системи управління України зі стандартами належного врядування ЄС. Мета дослідження полягає у визначенні пріоритетних напрямів упровадження інноваційних технологій, оцінюванні їхнього впливу на результативність та якість публічних послуг, а також у ґрунтовному з’ясуванні динаміки інтеграції України до європейського цифрового простору в умовах воєнних викликів. Результати. Проаналізовано ключові напрями цифровізації публічного управління, зокрема розвиток електронних сервісів, цифрових платформ, інструментів електронної взаємодії та використання відкритих даних. Встановлено, що впровадження цифрових технологій сприяє підвищенню якості публічних послуг, зміцненню інституційної спроможності та гармонізації управлінських процесів із європейськими стандартами. Відзначено позитивну динаміку розвитку електронного урядування та нормативно-правового наближення до права ЄС. Висновки. Доведено, що інноваційні технології є необхідною умовою сталого розвитку публічного управління та європейської інтеграції України. Подальший прогрес потребує вдосконалення нормативної бази, розвитку міжінституційної взаємодії та посилення кадрового потенціалу відповідно до стандартів ЄС.