Напрями цифровізації та реформування механізмів державного управління та адміністрування України - Сіденко, Юлія; Сухарніков, Володимир; Орлов Данило, Данило (Аспекти публічного управління, 2025)
В статті обґрунтовано, що цифровізація державних послуг відповідно до євроінтеграційного вектору розвитку країни є пріоритетною ціллю стратегії реформування державного управління в Україні та потребує подальшого вдосконалення для забезпечення розвитку системи надання адміністративних послуг, як одного з інструментів механізму публічного адміністрування. Метою статті є визначити пріоритетні напрями цифровізації та реформування механізмів державного управління та адміністрування України в умовах євроінтеграції. Систематизовано ключові європейські нормативно-правові акти щодо реалізації механізмів публічного управління та адміністрування за векторами розвитку цифрової трансформації Європи (розробка та координація державної стратегії розвитку, цифрові послуги, відкриті дані, адміністративна процедура, електронна ідентифікація, кібербезпека), які є пріоритетними для законодавчих змін в процесі уніфікації правового регулювання механізмів публічного адміністрування України у процесі розвитку європейської інтеграції. Доведено, що рівень задоволеності громадян якістю адміністративних послуг є одним із ключових показників успішності реформування державного управління. Оцінка якості адміністративних послуг за результатами 2024 року свідчить, що основними причинами незадоволеності загальним процесом надання адміністративних послуг є: тривале обслуговування, невчасність надання послуг, довгі черги. Визначено головні проблеми поліпшення якості адміністративних послуг в Україні (недостатня інтеграція цифрових технологій, відсутність уніфікованих стандартів обслуговування, недостатня інформованість громадян, низька мотивація та кваліфікація персоналу, тощо). На основі узагальнення європейського досвіду цифровізації державних послуг виділено шляхи підвищення якості надання адміністративних послуг в Україні на засадах європейських стандартів та напрями реформування механізмів публічного адміністрування України в умовах євроінтеграції.