Забезпечення радіаційної безпеки в Україні: діяльність МАГАТЕ в умовах російсько-української війни - Мазур, Олександр (Аспекти публічного управління, 2024)
Актуальність полягає в тому, що Україна має комплексну систему державного регулювання в сфері ядерної та радіаційної безпеки, зокрема контроль за джерелами іонізуючого випромінювання відбувається на підставі відповідних законодавчих актів та реєстраційних механізмів, створених з урахуванням міжнародних стандартів. Але з повномасштабним вторгненням росії на суверенну територію України, наша держава стикнулась з воєнними злочинами російської армії та вчиненням дій щодо захоплення об’єктів атомної енергетики і руйнування промислових об’єктів, що призвело до втрати контролю за джерелами іонізуючого випромінювання. Метою статті є визначення можливостей МАГАТЕ для впливу на росію для забезпечення радіаційної безпеки в Україні в умовах російсько-української війни. Результати. У зоні бойових дій та на окупованих територіях України залишаються в небезпеці об’єкти ядерної енергетики та промисловості, на яких використовувались джерела іонізуючого випромінювання та ядерні матеріали. Зокрема, в мирному житті джерела іонізуючого випромінювання широко використовуються в усьому світі в сільському господарстві, промисловості, медицині та різних сферах досліджень. В умовах війни, що її розв’язала росія, стається втрата контролю над таким джерелами. Висновки. По правилам, якщо подальша експлуатація джерел іонізуючого випромінювання не передбачається та приймається рішення щодо переведення відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання до категорії радіоактивних відходів, то має бути забезпечена можливість довгострокового зберігання та захоронення відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання як радіоактивних відходів відповідно до нормативних вимог. Ситуація, що склалася при втраті контролю над об’єктами ядерної енергетики та промисловості, на яких використовувались джерела іонізуючого випромінювання та ядерні матеріали, може призвести до непередбачуваних та катастрофічних наслідків для України, а також у разі злочинного використання й для інших територій, та мільйонів людей.