Державне регулювання музичної індустрії - Казаков, Геннадій (Аспекти публічного управління, 2024)
Актуальність. Повномасштабне вторгнення, як не парадоксально, стало рушієм розвитку української музичної індустрії. Відмова більшості українців від російського контенту та відсутність гастролів іноземних артистів дали поштовх українських виконавців. Водночас, представники музичної індустрії досі не виділені державою в окрему категорію та потребують державного врегулювання низки питань, які дозволять українському продукту вийти поза межі власної держави. Мета – дослідити основні питання, які потребують втручання держави, задля налагодження ефективного функціонування музичної індустрії, винесення проблеми її розвитку і підтримки у державний сектор. Результати дослідження. Зазначено, що українська музична індустрія в Україні сьогодні знаходиться в генезі, адже тривалий час була орієнтована на музичний сектор країни агресора. Виявлено, що сфера розвивається досить динамічно, проте орієнтується на старе законодавство, яке не враховує тих змін, що відбулися за останні роки. Вказано на відсутність окремого нормативно-правового акту, який би стосувався суто музичної індустрії. Висвітлено головні проблеми, які потребують врегулювання з боку держави залишаються питання авторського права, монетизації власної творчості та подолання музичного піратства. Окрему увагу зосереджено і на підготовці законодавства, яке б регулювало використання ШІ у музичній індустрії. Наголошено, що з боку держави має бути здійснено забезпечення експорту української музичної продукції, її демонстрації світу за рахунок підтримки участі в міжнародних конкурсах, фестивалях тощо. Висновки. З метою вирішення означених у статті проблем автором запропоновано уряду за підтримки представників індустрії: здійснити підготовку низки нормативно-правових актів, які б регулювали сферу; створити спеціальний державний орган, який би зосередив увагу власне на музичній індустрії та його підтримці; забезпечити створення механізмів підтримки молодих артистів; створення окремих державних фондів та грантових програм, які б були зосередженні на підтримці представників музичного сектору, відбудові концертних майданчиків (особливо у невеликих населених пунктах) тощо.