Теоретичні підходи до партисипативної демократії на місцевому рівні - Шумляєва, Ірина; Лисиця, Олександр (Аспекти публічного управління, 2024)
Наявність проблем щодо термінологічної невизначеності місцевої партисипативної демократії, недостатнього використання її потенціалу органами місцевого самоврядування та низької активності громадян у місцевому управлінському житті внаслідок об’єктивних та суб’єктивних факторів актуалізує здійснення досліджень щодо аналізу теоретичних підходів до учасницької демократії на локальному рівні, які мають бути покладені в основу підвищення рівня демократизації публічного управління в Україні. Метою статті є дослідження теоретичних підходів до сутності партисипативної демократії на місцевому рівні, а також визначення особливостей її форм, інструментів та механізмів. Результатами дослідження є визначення основних концептуальних підходів вітчизняних і зарубіжних науковців до місця, ролі, значення та сутності партисипативної демократії на місцевому рівні, що дозволило виділити її особливості та специфічні ознаки. Зважаючи на існуючі відмінні наукові підходи до змісту форм, інструментів і механізмів партисипативної демократії, здійснено їх аналіз, що дозволило сформулювати авторські визначення цих понять. Визначено потребу у внесенні змін до чинного законодавства у сфері місцевого самоврядування щодо вдосконалення понятійно-категоріального апарату учасницької демократії, а за їх відсутності використання поняття «практики партисипативної демократії» з метою уникнення термінологічної плутанини. Зроблені висновки стосуються узагальнення думок науковців щодо місцевої партисипативної демократії, яка переважно розглядається через систему взаємодії між членами територіальної громади та органами місцевого самоврядування, що існує одночасно з іншими видами демократії, а також є найбільш наближеною до безпосередньої демократії. Форми місцевої партисипативної демократії повинні бути відтворені у прямих юридичних приписах, які регламентують діяльність територіальної громади і потребують вдосконалення. Подальший розвиток концепту партисипативної демократії на місцевому рівні в Україні пов’язаний із суттєвими змінами у демократичних інститутах у бік прозорості, відкритості та поваги до громадської думки.