Аналіз підходів до дослідження інтелектуальних ресурсів: теорія і практика - Адаменко, Денис (Аспекти публічного управління, 2024)
Актуальність. Інтелектуальні ресурси, як один з ключових аспектів сучасного розвитку, набувають значення у контексті глобалізації та інформаційного суспільства. Актуальність цього питання для України обумовлюється необхідністю інтеграції до світового економічного простору та підтримки інноваційного розвитку. Мета дослідження. Дослідити підходи до використання інтелектуальних ресурсів в Україні, визначити основні теоретичні та практичні аспекти їх застосування, а також розробити рекомендації для вдосконалення публічного управління та адміністрування у цій сфері. Результати. Особлива увага приділяється ролі державної політики у створенні умов для ефективного розвитку та використання інтелектуальних ресурсів, що є важливим фактором забезпечення національної конкурентоспроможності та інноваційного зростання. Дослідження показало, що сучасний стан інтелектуальних ресурсів в Україні характеризується високим рівнем освіти та наявністю потужних наукових шкіл. Проте існують проблеми, такі як недостатнє фінансування науки, відтік фахівців за кордон, недосконалість законодавчої бази у сфері інтелектуальної власності та слабка інтеграція науки і виробництва. Результати дослідження включають рекомендації щодо вдосконалення державної політики у сфері підтримки науково-дослідницької роботи, захисту прав інтелектуальної власності та створення механізмів для ефективного трансферу знань і технологій. Розвиток інтелектуальних ресурсів вимагає системного підходу до їх дослідження та управління. Висновки. Для України це особливо важливо, адже інтелектуальні ресурси можуть стати рушійною силою інтеграції у глобальний економічний простір. Висновки статті підкреслюють необхідність створення умов для розвитку інноваційної діяльності, належного фінансування наукових досліджень, розвитку інноваційної інфраструктури та стимулювання міжнародної співпраці. Реалізація цих заходів дозволить підвищити рівень інноваційної активності, забезпечити сталий економічний розвиток та підвищити конкурентоспроможність України.