Медіаційна компетентність публічних службовців та лідерів громадянського суспільства в Україні - Назаренко, Олександр; Рак, Юлана (Аспекти публічного управління, 2024)
Актуальність. Сьогодні в Україні ми спостерігаємо динамічні зміни у сфері публічного управління. Війна з росією, маніпуляція з боку агресора населення України за допомогою ІПСО призводить до загострення ситуації у суспільстві. І якщо раніше увесь гнів громадськості було зосереджено виключно на ворогові, то в реаліях сьогодення доволі часто у ролі «жертви громадського незадоволення» починають виступати органи публічної влади. Отже, для публічних службовців надзвичайно важливими є знання основ медіації та сформованість принаймні основ медіаційної компетентності, оскільки вони сприяють ефективному врегулюванню конфліктів у сфері публічного управління. Мета дослідження – дослідити сформованість медіаційної компетентності публічних службовців та лідерів громадянського суспільства на основі авторських критеріїв. Результати дослідження. Авторами надається власне визначення поняття «медіаційна компетентність», описано результати дослідження визначення рівнів сформованості медіаційної компетентності у публічних службовців та лідерів громадянського суспільства за розробленою методикою оцінювання з відповідним діагностувальним інструментарієм який представлений трьома критеріями: знаннєво-змістовим, процесуально-інструментальним, комунікативно-настановчим. Окреслено рівні сформованості медіаційної компетентності: низький, середній, високий. Висновки. Встановлено, недостатній рівень сформованості медіаційної компетентності публічних службовців та лідерів громадянського суспільства, це свідчить про недостатню обізнаність щодо медіації та методів, що в свою чергу обумовлює нагальну необхідність розробки та удосконалення необхідних інструментів для підвищення рівня сформованості медіаційної компетентності.